top of page
  • Skribentens bildEllinor Elofsson-Åkerblom

"Släpp allt kring fetma, kroppar, hur det än är och tänk på något annat"

Här om dagen läste jag kommentarer under instagram inlägg av En Transexuell Louise. Inlägget i sig handlade om hur trött Louise var på kroppshetsen och hur hon reagerat över en reklam hon sett på Snapchat. Reklamen var för ett klädesplagg som skulle hålla in magen och så hade det även ett rejält inlägg för att få den "perfekta rumpan".


Och jag förstår henne. Det är vidrigt. Och ännu vidrigare blir det när det är på en plattform där det hänger massvis av barn och ungdomar som är yngre än appen rekomenderar (don't even get me started on det ämnet).


Vad jag däremot reagerade på var en kommentar som löd "Kära du, sån reklam ÄR förfärlig. Men nästan allt DU postar handlar ju också om det, utseende och kropp. Släpp allt kring fetma, kroppar, hur de än är och tänk på något annat. Låt kroppen vara ett skal som bär upp allt."


Det här är för mig jätteproblematiskt. När man skriver så här så blundar man antingen för problemet eller så drabbas man inte av det. Och det skrev jag i mitt svar svar till kommentarsförfattaren.


"Åh vad problematisk den här kommentaren är. Du har en normkropp va? Eller så drabbas du inte av den skit och fördomar som tjocka drabbas av. Att bara "låta kroppen vara ett skal" i ett samhälle som konstant påpekar hur fel du är och inte låter dig ha samma tillgång eller rätt till saker i samhället när man är tjock är helt jävla omöjligt då man behöver slåss för sig själv i stort sett varenda dag."


Till svar fick jag att kommentarsförfattaren visst var tjock och att det tar upp mycket av hennes tid. Hon tyckte det verkade vara så för Louise också och att allt detta vältrande i hull och fokus på rättigheter tar bort fokus från människan fårn människan i sig.


Min tanke kring detta är att det är skillnad på HUR och VARFÖR det tar upp tid. Det Louise, jag och andra kroppsaktivister gör är att visa på problemen samt visa på vad som behöver ändras i SAMHÄLLET. Inte vad som behöver ändras på våra kroppar. Och angående att fokus tas bort från människan i sig, det gjordes det för länge sen. Av samhället.


Det vi kroppsaktivister gör är att kräva förändring. Det kan vi inte göra utan att fokusera på kroppar då det är just vissa (våra) kroppar som inte inkluderas.


Men visst vore det skönt om man bara kunde släppa allt prat om kroppar. Nu går ju dock inte det, för så länge det t.ex finns människor som nekas vård och faktiskt dör på grund av att deras kropp inte ser ut som normen (jo, tjocka nekas vård pga att de är just tjocka) så har vi problem och de problemen behöver adresseras och lösas.


Så nej, släpp det INTE.
155 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Att kroppsaktivismen ligger mig varmt om hjärtat är ingen nyhet om man följer mig i sociala medier. Jag pratar ofta om hur tjocka behandlas av samhället och hur skadligt det är. Något annat som är ska

bottom of page