top of page
  • Skribentens bildEllinor Elofsson-Åkerblom

Midsize?

Jag fick upp en reel i mitt flöde idag som gjorde mig så otroligt irriterad. Den handlade om termen midsize. Ett ord man börjat använda för att bekriva sin kropp på ett sätt att "jag inte heller är smal/norm"eller att de inte ser ut som "influencerkroppen". Men midsize är bara ett annat ord för medium. Och medium är en normstorlek. Är du en storlek medium är du smal. Du är representerad. Att din kropp sen inte ser ut som en Kardashiankropp är en annan sak. (Men kom igen, inte ens en Kardashiankropp ser ut som en Kardashiankropp för de är retsucherade bortom hur en kropp kan se ut på naturlig väg. De är till och med retuscherade trots sina fillers, plastikoperationer osv.)


Självklart behöver vi normalisera alla kroppar men inte genom att ta över utrymmen som är skapade för andra. Det är det den här midsize-grejen gör. Den flyttar bort fokuset från där det behövs (och där det skulle gynna alla om den var) för att lägga den på normkroppen, den kroppen som redan syns och representeras överallt. Den smala kroppen. Den tar upp space för de kroppar som representeras minst (ju större storlek, ju mindre representation).


Det här betyder inte att någon med en normkropp inte kan må dåligt över sin kropp eller vantrivas i den. Det kan man fortfarande göra för vi hetsas till att hitta fel på våra kroppar varje dag. Det är så skönhetsindustrin får sina prdodukter och tjänster sålda.


Men vi måste se skillnad på kroppskomplex och diskriminering av den tjocka kroppen. Det är inte samma sak. I en normkropp har du ett helt samhälle anpassat för dig, du kan äta vad du vill utan att bli ifrågasatt eller dömd, du får den vården du behöver och du blir inte tillsagd att "gå ner i vikt så kommer allt lösa sig" när du kommer in till läkaren och hen synat dig uppifrån och ner oavsett vad du söker läkarvård för. Du kan också ha kläderna som säljs i alla klädbutiker, du får plats i alla stolar du möter i din vardag och du får inte ombedda råd kastat i ansiktet för att folk "är oroliga för din hälsa".


Om du läste allt det här, tack. Det betyder jättemycket för mig. Det finns ett riktigt bra blogginlägg (på engelska ) som också rör saken. Du kan läsa det här.


Kommentera gärna dina egna tankar här under! ⬇ Men ingen whataboutism tack.

44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Att kroppsaktivismen ligger mig varmt om hjärtat är ingen nyhet om man följer mig i sociala medier. Jag pratar ofta om hur tjocka behandlas av samhället och hur skadligt det är. Något annat som är ska

bottom of page